Spring naar de inhoud

5 weetjes over de leerplicht & thuisonderwijs

thuisonderwijs, vrijheid van onderwijs, unschoolingIn de zoektocht naar het juiste onderwijs voor je kind, is het handig om te weten hoe het precies zit met de leerplicht. Mag je ze nou nog even langer thuis houden als je denkt dat ze er nog niet aan toe zijn? En misschien kun je wel helemaal geen school vinden die bij jullie past. Wat dan? Hier een paar handige feiten over de leerplicht.

1) Leerplicht begint bij 5 jaar

In Nederland zijn kinderen leerplichtig vanaf hun vijfde levensjaar. Hoewel de meeste kinderen naar school gaan zodra ze 4 worden, kun je school dus ook nog een jaar uitstellen. Ook kun je ervoor kiezen je kind slechts een deel van de week naar school te doen, of halve dagen. Niet alle scholen zullen dit ondersteunen, maar het is prettig te weten dat dit juridisch mogelijk is tot ze 5 zijn.

2) In Nederland hebben we een leerplicht en geen schoolplicht

Je bent dus verplicht om je kind onderwijs te geven, maar dit hoeft dus niet perse op een school plaats te vinden. Er is een groter wordende groep ouders die niet blij is met de toenemende centralisering van scholen en kiest voor een democratische school, voor thuisonderwijs, of voor unschooling. De meeste thuisonderwijsgezinnen zoeken elkaar op. Kinderen leren immers vooral van elkaar en zijn graag onder andere kinderen. Zoek op Facebook naar thuisonderwijsgroepen in jouw buurt, of wordt lid van de NVVTO. Klassen worden groter en leraren krijgen steeds minder vrijheid en tijd om te doen waar ze goed in zijn: les geven. Meer ouders kiezen voor thuisonderwijs, unschooling, democratische scholen, of richten zelf iets op.

3) Vrijstelling vragen van school kan ook

Je kunt je kind altijd naar school doen, maar eraf halen is een heel ander verhaal. Ben je er niet zeker van of je je kind naar school wilt doen? Je kunt je beroepen op het recht op vrijstelling van schoolinschrijving, op basis van artikel 5.b. Dit kun je ieder jaar verlengen. De eerste keer stuur je maximaal 1 maand voor je kinds 5e verjaardag een vrijstellingsbrief. Daarna stuur je deze brief elk jaar voor 1 juli. Je maakt gebruikt van een recht, dus je deelt alleen iets mee aan je gemeente. Je hoeft niet om toestemming te vragen.

unschooling thuisonderwijs

4) Kijk verder dan de kleuterschool

Kijk bij de keuze van een school ook naar groep 3 en hoger. kleuterklassen zijn bijna altijd leuk: er zijn veel pauzes en lekker veel speelmogelijkheden. Daarna begint 'het echte werk'. Neem dit mee in je onderwijskeuze.

 

5) Overweeg ook eens een goede BSO icm thuisonderwijs

Veel mensen die thuisonderwijs overwegen, vinden het intensief om zoveel tijd met hun kinderen door te brengen en aansluiting te vinden bij een groep. Een goede BSO kan uitkomst bieden. Op een goede bso beseft de leiding dat het kind zijn vrije tijd heeft als het uit school komt en laat het genoeg ruimte voor vrij spel. Kinderen leren door spel. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen spelen en leren. Vrij spel IS leren. Het bevat alle ingrediënten om efficient informatie op te kunnen nemen: Je bent intrinsiek gemotiveerd, je bent je eigen regisseur, je maakt continue beslissingen en afwegingen. Op een fijne BSO krijgt je kind volop kansen vrij te spelen en lekker onder de kinderen te zijn.

PS: Dit artikel is niet bedoeld als juridisch advies, het is slechts informatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *