Spring naar de inhoud

Wat kun je doen als jouw niet-gevaccineerde kind geweigerd wordt op een creche?

groepsimmuniteitDe laatste weken is er veel media aandacht voor vaccinaties. Een steeds groter wordende groep goed geïnformeerde ouders maakt zich zorgen. Op de vragen die ze hebben krijgen ze geen goede antwoorden. Het RIVM deed een Mea culpa en trekt 2 miljoen uit voor gesprekken met twijfelaars.

Heksenjacht

Inmiddels wordt de aandacht van het werkelijke probleem afgeleid doordat de media volledig lijkt in te zetten op groepsimmuniteit. Door de suggestie te wekken dat ongevaccineerde kinderen brandhaarden van ziektekiemen zijn, bijten ouders elkaar de strot af. Vaccins werken tussen de 4-10 jaar. Hoe zat dat ook alweer met de gezondheid van ongevaccineerde kinderen? Klik. De meeste leid(st)ers/ gastouders kunnen dus ook als ongevaccineerd beschouwd worden. En de ouders. En alle kinderen tot 14 maanden die nog niet alle benodigde prikken hebben gehad. En de kinderen die net gevaccineerd zijn met de BMR-prik en tot 28 dagen daarna besmettelijk kunnen zijn, door excretie van het virus via de neus of de keel. Gaat daar ook de deur voor dicht? Het geruzie om groepsimmuniteit leidt de aandacht af van de inhoudelijke vragen die ouders hebben en waar ze geen goede antwoorden op krijgen. Dit is effectief voor het RIVM, maar destructief voor ouders die de antwoorden boven tafel willen hebben.

15250889_196842217390039_7485659933375335855_o-1Kinderen weigeren op grond van hun vaccinatiestatus is discriminatie

Polarisatie en angst zaaien zijn niet mijn favoriete tactieken, maar ze lijken effectief. Kijk maar naar de groepsimmuniteitsdiscussie. Inmiddels druppelen de eerste berichten binnen van kinderen die geweigerd worden op creches en bij gastouders. Dat de theorie van groepsimmuniteit foutief toegepast wordt op vaccins stoort mij al flink, maar dat dit nu leidt tot discriminatie, want dat is het, gaat mij veel en veel te ver. Ten eerste draait het bij de vaccinatiestatus van een kind om medische gegevens. Deze zijn vertrouwelijk en je bent niet verplicht deze door te geven aan een creche of gastouder. Verder moeten deze gegevens vertrouwelijk behandeld worden.

Dr. Humphries: ,,Is het onverantwoordelijk om niet te vaccineren?"

Vaccinaties tasten de groepsimmuniteit aan. Vroeger maakten we een ziekte door en waren levenslang beschermd tegen alle varianten van de ziekte. Via moedermelk en de placenta gaven we deze maternale antilichamen door aan onze kinderen. Door vaccinatie worden onze antilichamen slechts tijdelijk en kunstmatig opgejaagd. Deze beschermen ons alleen tegen bepaalde strengen van een ziekte. Als ze na een aantal jaren uitgewerkt zijn, zijn we weer kwetsbaar voor de ziekte en zijn er geen antilichamen meer om door te geven aan een volgende generatie. -Dr. S. Humphries-

Lijstje met argumenten om uit te printen en mee te geven aan een gastouder/ opvang

Een paar belangrijke punten gelicht uit het verslag van de Rijksoverheid van juni 2014 naar aanleiding van kamervragen over het beleid van kinderdagverblijven t.a.v. inentingen.

  • Minister Asscher: er is GEEN juridische basis voor een algehele weigering om niet ingeënte kinderen toe te laten tot kinderopvangvoorzieningen.
  • Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens is het NIET toegestaan dat een kinderdagverblijf ouders verplicht tot het geven van dergelijke medische (persoons)gegevens.
  • Het RIVM geeft aan dat het louter toelaten van kinderen die deelnemen aan het RVP een ZEER BEPERKT effect heeft op het risico van het oplopen van de ziekten waartegen gevaccineerd wordt.
  • Daarnaast is het kinderdagverblijf maar één van de potentiële besmettingsroutes. OOK BUITEN het kinderdagverblijf kunnen contacten zijn met ongevaccineerde personen.
  • In de praktijk worden de ziekten, waartegen in het RVP gevaccineerd wordt, meestal opgelopen BUITEN het kinderdagverblijf, zoals via familie en reizen naar het buitenland.
  • Tot slot geldt dat ook kinderen die wel deelnemen aan het Rijks Vaccinatie Programma sommige van deze ziektes (bof, mazelen, rode hond en meningokokken C) kunnen introduceren op het kinderdagverblijf, omdat kinderen pas op de leeftijd van 14 maanden tegen deze ziekten gevaccineerd worden.*

Wat kun je doen als jouw niet-gevaccineerde kind geweigerd wordt?

1 Dien een klacht in bij

2 Dien een klacht in bij

3 Doe aangifte van discriminatie bij

4 Schakel juridische hulp in van

  • i) rechtsbijstandsverzekering
  • ii) rechtswinkel

5 Bel de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken: maak melding en vraag om advies.

NVKP infolijn: 088 – 0350200

6 Zoek media-aandacht

7 Start een petitie.

* Met dank aan Ellen Vader voor deze lijst

 

Verder lezen


....    ...

4 reacties op “Wat kun je doen als jouw niet-gevaccineerde kind geweigerd wordt op een creche?

  1. Pingback: Niet-gevaccineerde | Pearltrees

  2. Pingback: Blogs met argumenten tegen vaccineren | Pearltrees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *