Spring naar de inhoud

Blote voeten of schoenen voor kinderen?

Mijn kleine (nu bijna 2) loopt het liefst blootvoets. Sokken worden uitgetrokken en weggegooid. Blootpoots moet het zijn. En wat blijkt? Deze intuitieve neiging is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van een gezonde en sterke voet. Dat is ook wel logisch, want als je voet niet ondersteunt wordt met schoenen, dan moet de voet al het werk zelf doen: de spieren moeten sterk worden om de voet in balans te houden. De huid word harder en ongevoeliger, zodat het geen pijn doet om op onregelmatige ondergrond te lopen. Ik vergelijk het wel eens met een gipsarmpje. Als je je arm een tijd in het gips hebt gehad, dan zie je veel spier- en weefselverlies optreden. Als het gips eraf gaat hou je een dun armpje over. Nu geld dat natuurlijk in veel mindere mate voor schoenen. Je voet wordt er ook niet dun en wit van, maar zo'n sterke en beschermende schoen om een voet, zorgt wel dat de voet zelf een stuk minder hoeft te werken en dus slapper blijft.

De oervoet

Zie dit plaatje hieronder. Je ziet hier de voet van een niet-schoendragende mens (iemand van een natuurvolk). Je ziet dat de voeten een bredere voorvoet hebben en dat de tenen een beetje uit elkaar staan. De grote teen wijst recht vooruit. Deze eigenschappen zorgen voor een goede grip en een goede balans.

Natuurlijke voet met gespreide voorvoet en recht vooruit staande grote teen

Blote voeten versus schoenenvoeten; een onderzoek 

In 1905 was er een orthopeed/ orthopedist(?) die Dr. Philip Hoffman heette. Hij besloot schoendragende volkeren te vergelijken met blote voeten volkeren. Hij noemde de studie: “Comparative Study of Barefooted and Shoe-Wearing Peoples”. Hieronder een paar foto's van zijn bevindingen.

Wat doen schoenen met voeten?

Links (op plaatjes A & C) zie je de voeten van 2 kinderen van de Bagobo stam. Ze hebben nog nooit schoenen gedragen. Rechts (Plaatjes B & D) zijn genomen nadat ze 3 maanden schoenen hadden gedragen. Al na 3 maanden had de voet zich aangepast aan het schoen dragen. De voorvoet heeft zich versmald en de grote teen wijst meer naar binnen.

Wat ik goeie schoenen vind

Zelf laat ik mijn dochtertje zoveel mogelijk blootsvoets lopen. In Nederland is het vaak al snel te koud en zijn sommige plekken of gelegenheden niet geschikt. Dan draagt ze schoenen, of sloffen. De manier waarop ik naar het dragen van schoenen kijk is: alleen dragen voor bescherming en kou. Niet voor steun. Ik las ergens dat we in een schoen geobsedeerde cultuur leven waar schoenen dragen de norm is. Ik probeer weer een frisse kijk op schoenen dragen te hebben. Helemaal omdat het duidelijk is dat blootvoets lopen je voeten sterk maakt. Mijn dochtertje is bijna 2 nu. Waar let ik op als ik schoenen haal:

- De zool moet soepel en dun zijn

- Ik koop vaak in de kringloop. Deze schoenen zijn ingelopen en soepeler.

- Zo weinig mogelijk steun, dus geen verharde wreef en hak.

Tot een jaar of 2 vind ik deze erg geschikt:

 

Orthopeed Dr. Staheli in een artikel in de New York Times: "A child's shoe should be lightweight, flexible and shaped more or less quandrangularly, like the foot, he said. Above all, the shoe should not have the arch inserts or stiff sides once deemed necessary to lend the foot support. And whenever the ground is safe enough to do so, he said, parents should allow their children to go roam around unshod".

Zelf ben ik ook meer op blote aan het lopen. Ik merk dat het heel lang duurt om weer enigzins sterke voeten te krijgen. Hebben jullie hier ervaring mee?

Voor de schoenenindustrie is dit alles geen leuke boodschap. Zij vertellen je graag dat je voeten veel steun nodig hebben. Voor elke soort voet hebben ze wel een speciale (dure) schoen. Helaas bestaat er geen blote voetenindustrie die daar iets tegenin zou kunnen brengen. Aan blote voeten is weinig te verdienen.

 

Verdiepend verder lezen?

1 reactie op “Blote voeten of schoenen voor kinderen?

  1. Sander

    Je kan schoenen kopen die alleen maar een zoek hebben en je voet zit er in met een paar lintjes en die geven heel weinig steun

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *