Spring naar de inhoud

Maak van je kind een makkelijke eter

eetproblemen kind, leer je kind eten

Ouders kunnen tot wanhoop gedreven worden door het eetgedrag van hun kinderen. Er zijn legioenen kinderen die vooral zweren bij patat, pizza en pannenkoeken. De 3 P's;-) Dit is eten wat uiteindelijk de bijnieren uitput en je kribbig en snel weer hongerig maakt. Hoe doorbreek je de cirkel? Mijn kleine (bijna 2) eet vanaf dat ze vast voedsel begon te eten al dingen zoals:

 • Augurk
 • Zure haring
 • Bloedworst
 • Olijven
 • Avocado
 • Grapefruit
 • en net voor haar ontbijt: een maiskolf met boter en zout.

Heb ik een bijzonder kind gekregen? Ik denk niet dat de smaakvoorkeur afhankelijk is van het kind. Smaak leer je aan. Ouders kunnen er (gelukkig) veel invloed op uitoefenen. Natuurlijk zal een kind misschien een voorkeur voor hartig of zoet ontwikkelen, maar tot die tijd kun je een hoop bijdragen aan de smaakontwikkeling van je kind. Nu liep ik laatst met mijn kleine in de stad, toen ze honger kreeg. Ik kocht een bakje olijven en zocht een rustig plekje op een parkeerplaats op. Daar begonnen we te eten. Na een minuut of 5 ging er ineens een autodeur open en stapte er een enthousiaste man uit. Hij zei dat ie ons al een tijdje zat te bekijken en dat ie zo verbaasd was dat ie mijn dochter olijven en stukjes feta zag eten. Zijn kleinkinderen lusten bijna niets. Van pannenkoeken en patat werden ze blij, maar daar buiten wilden ze weinig eten. Het was niet de eerste keer dat ik dit hoorde.

witmeel producten vermijden bij Paleo

Het pannenkoeken en patatsyndroom

Tot op zekere leeftijd kun je volledig bepalen wat je kind eet. Om een makkelijke eter te krijgen is het belangrijk vooral suikers en witmeel producten bij ze vandaan te houden. Deze etenswaren hebben een verslavend effect. Ze geven een directe piek in je bloedsuikerspiegel en daarna zakt ie snel weer in, waardoor je weer honger krijgt. De zucht naar voortdurend koolhydraten eten, om die inzakkende bloedsuikerspiegel weer omhoog te krijgen is dan begonnen. Wanneer je je kind vooral vet en eiwitrijk voedsel geeft, dan blijft de suikerspiegels een stuk constanter. Het lichaam ontwikkelt dan geen zucht naar koolhydraten om die inzakkende suikerspiegel steeds weer omhoog te krijgen. Patat en pannenkoeken zijn beide producten die de bloedsuikerspiegel een extreme boost geven. Hierna voel je je kort heel energiek en vol. Je lichaam en vooral je bijnieren moeten hard werken om je bloedsuikerniveau weer op normaal niveau te krijgen. Kinderen kunnen hier een uitgeput gevoel van krijgen.

Gezonde vetten graag

echte boter en verzadigde vetten Paleo

Met het paleo eetpatroon eet je vooral onbewerkt eten, lekker veel gezonde vetten (roomboter, zelfgemaakte mayo, volle rauwe melk en yoghurt, etc) en groenten, fruit en goed vlees. Als ik zeg 'vetten' heb ik het niet over transvetten die je vind in koekjes en gefrituurde etenswaren, deze vermijd ik zoveel mogelijk. Margarine is ook een erg inferieur goedje wat zeer bewerkt is. Het wordt verhit, ontgeurd, ontslijmd, gebleekt en gekleurd. Helaas wordt het verkocht als zeer gezond en zelfs cholestrolverlagend product.

Kinderen weten al vroeg wat ze nodig hebben

Er is een studie gedaan waarbij ze kinderen van een paar maanden oud elke dag een een schaal aanboden met verschillende gezonde etenswaren. De kinderen kozen elke dag verschillende dingen en aten vrij extreme dingen. Het ene kind at bijv. 7 bananen achter elkaar. De ander at eieren. Soms at een baby zelfs een hompje boter. Elke dag kozen de kinderen wat anders. De babies bloeiden wel allemaal op. 1 kind met Engelse ziekte nam steeds levertraan tot hij genezen was, toen liet hij het links liggen. Elk lichaam heeft een wijsheid in wat het nodig heeft. Deze wijsheid kan heel makkelijk verstoord worden door het kind te veel bewerkt voedsel te geven. Vooral voedsel met suiker en witmeel (pasta, koekjes, brood, soepstengels, ontbijtgranen, etc). Deze producten creëren een darmflora met veel schimmels. Deze schimmels varen wel bij suikers, zoals witmeel en andere koolhydraten. Je kunt dit proces omkeren door te beginnen met een anti-candida dieet. Zo help je de schimmels om zeep en kan je darmflora zich herstellen. Ook producten met E621 (mononatriumglutamaat) speelt spelletjes met je hongergevoel. Je gaat je er onverzadigbaar door voelen en blijft door eten. Het zit in bijna al het bewerkte voedsel.

Tips

 • Haal alleen gezonde dingen in huis. Zo valt er niets 'fouts' te kiezen. Wanneer mijn kleine een pakje Fristi krijgt aangeboden in een restaurant, dan heeft ze geen oog meer voor het glas water wat er naast staat. Dit terwijl ze thuis altijd water en thee drinkt. Hier staat en valt het mee; keuze geven, maar wel alles gezond.
 • Zet voor iedereen hetzelfde bord eten op tafel en kijk verder niet om naar wie wat eet. Ruim na het eten af en besteed verder geen aandacht aan wat er gegeten is. Mijn kleine eet soms heel weinig. Soms alleen vlees, dan weer alleen groenten, dan weer van alles wat.
 • Stop met meten en wegen. Vertrouw op je kind en op je eigen beoordelingsvermogen. Ziet je kind er goed uit, is het levendig en energiek? Laat je niet onzeker maken door het consultatiebureau.
 • Vermijd snelle koolhydraten (brood, pasta, witte rijst, aardappels, koekjes, etc) Kies liever met mate voor langzame koolhydraten (zilvervliesrijst, zoete aardappelen, dadels, etc)
 • Zorg voor voldoende vet in je maaltijden. Dit geeft lang een verzadigd gevoel.
 • Maak van eten een non-issue. Hang er niet teveel emoties aan. Zet gewoon het eten op tafel. Geef iedereen hetzelfde en besteed verder geen aandacht aan wat en hoeveel er gegeten wordt. Als alles op het bordje gezond is, dan maakt dat niet uit.
 • Koop soms ook een appeltaart/ chips/ijs en eet jezelf een slag in de rondte met z'n allen.
 • Op feestjes heb ik zelf geen regels en laat ik de kleine vrij. Ze snaait dan lekker veel worst chips en taart. Omdat ik weet dat ze 90 % van de tijd gezond eet van wat ik haar voorzet, kan dit makkelijk wat mij betreft.

Verdiepend verder lezen kan in bijv. dit artikel. Het heet "why I let my kid eat a stick of butter for dinner".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *