Spring naar de inhoud

7 voordelen van je baby dragen

baby dragen door sexy vader, draagdoek, natuurlijk ouderschapBabies die gedragen worden, krijgen de kans de wereld op een rustgevende manier tot zich te nemen. Onderzoek heeft al verschillende malen aangetoond dat babies die veel gedragen worden, minder stressverbindingen aanleggen en kalmer zijn. Bij te vroeggeborenen nemen de overlevingskansen toe wanneer ze veel fysiek contact hebben. Vergeet niet dat een baby geboren wordt met slechts 25% hersencapaciteit en dat er nog heel veel nieuwe breinverbindingen aangemaakt zullen worden in de komende maanden. Een groot aantal daarvan worden aangemaakt op basis van de eerste indrukken die de baby op doet.

Jij hebt invloed op zijn hersenontwikkeling

Babyklein is een hypergevoelig mens. De eerste maanden is het vooral aan het bepalen op wat voor plek hij of zij terecht is gekomen en hoe het zich zal moeten ontwikkelen. Evolutionair gezien is dit nodig om zo snel mogelijk te kunnen opgaan in de groep waarin het leeft, om zo te kunnen overleven. Op basis van deze eerste indrukken bepaalt het of de wereld een plek is waar je op je hoede moet zijn, of dat het een fijne plek is waar er aan je behoeftes wordt voldaan en waar je mag ontspannen. Het laatste is zeker een fijnere start voor je kleine. Er is dan minder noodzaak om stressverbindingen in de hersenen aan te leggen.

Verwend?

Wees niet bang een baby te verwennen door het op te pakken als het huilt. De behoefte om mama te ruiken, te voelen en te horen is nu essentieel. Jij, als mama/ papa, bent voor baby de allerveiligste plek op aarde. Ik krijg koude rillingen als ik hoor of lees dat babies al vroeg 'manipuleren' om aan aandacht te komen. Een behoefte aan aandacht is wezenlijk en zeer oprecht. De wereld is een bombardement aan nieuwe indrukken en het heeft jou nodig als veilig anker, dag en nacht. Ik leerde mijn kleintje graag dat ze op andere mensen mag vertrouwen als ze behoefte heeft aan nabijheid, aandacht of troost. Om onafhankelijk en vol zelfvertrouwen te blijven, moet er eerst een periode aan vooraf gaan waarin het kind zich in alle rust mag hechten en op je terug kan vallen. Zodra ze beginnen te kruipen, neemt de afstand tussen moeder en kind vanzelf toe. Vertrouw op je kind dat het beide kan zijn: afhankelijk van jouw aandacht en oneindig nieuwsgierig naar die grote wereld en op eigen benen staan.

7 voordelen van je baby dragen

  1. Rug dragen wrap baby natuurlijk ouderschap babydragenJe hebt beide handen vrij! Draag baby heerlijk als pakketje op je buik. wanneer ze zelf het hoofd rechtop kunnen houden, kun je ze ook op de rug dragen. Dit geeft enorm veel bewegingsvrijheid. Je baby is lekker rustig, want het zit op de plek waar het het allerliefst wil zijn: bij jou (of papa). Jij kan lekker je gang gaan en koken, stofzuigen, of de bus in springen om even naar de stad te gaan.
  2. Geen gezeul met kinderwagens. Ik had een superdeluxe Bugaboo te leen. Deze heb ik slechts 1 keer gebruikt (om met kleine te skaten). Uit gemak koos ik altijd de draagdoek of de ErgoBaby.
  3. Je baby huilt minder. Het kan de opgedane prikkels lekker verwerken onder het rustgevende ritme van jouw ademhaling en hartslag.
  4. Jij bent een eikpunt voor baby. Wanneer baby schrikt van iets, dan stemt het zich op jou af om te kijken wat jij ervan vind. Mijn kleine schrok altijd erg van niezen. Ze begon dan te huilen. Wanneer ze voelde dat ik rustig door bleef ademen en mijn hartslag niet versnelde, dan kalmeerde ze binnen de kortste keren weer.
  5. Je baby kan doen wat het het liefste doet: observeren hoe het leven eraan toe gaat. Het wil kijken naar de volwassene en niet continue bekeken worden. Een volwassene die gewoon zijn gang gaat is rustgevend voor een kind. Het voelt dan dat de volwassene hem leidt en hij kan vertrouwen dat de volwassene weet wat hij doet.
  6. Borstvoeding geven gaat super makkelijk. Ik herinner mij nog een superdrukke koninginnedag waar ik met Sarah in de draagzak liep. Ze wilde drinken en ik zag nergens een geschikte plek. Ik schoof de doek een beetje over haar gezicht heen en al lopende legde ik haar discreet aan. Geen mens die het zag en baby en ik waren allebei blij. Dit heb ik ook eens fietsend gedaan:-)
  7. Je kunt al heel snel op de fiets met je kleine. Ik droeg haar altijd in de draagzak op de fiets. Ooit werd ik gestopt door een lieve bezorgde moeder die mij vertelde dat wat ik deed heel gevaarlijk was. Ik vertelde haar dat ik vertrouwde op mijn intuïtie en instinct. Als ik een aanrijding zou krijgen, dan zou ik niets meer kunnen doen als ze in een vast stoeltje zat. Terwijl wanneer ze op mijn lijf zat, ik op mijn instincten zou kunnen rekenen die alles op alles zouden zetten voor haar en mijn overleving.
Vrouw met rugwrap babydragen natuurlijk ouderschap
Vrouw met rugwrap

Niet zo'n goed idee...

Niet-ergonomische dragers, zoals de Baby Bjorn worden door echte draagkenners afgeraden. Het is niet goed voor de zithouding. Baby's lijf wordt idealerwijs ondersteun van de onderkant van de ene knie tot aan de onderkant van de andere knie, terwijl het in een spreidstand zit. Dit geld ook voor de dragers die baby's gezicht naar voren dragen. Dit kan leiden tot overprikkeling (bijv. in een drukke winkelstraat). Hier een hoop praktische tips.

Kraamkado idee

Ken je iemand die zwanger is? Geef dan, evt. samen met een paar andere mensen, een draagconsult kado. Er komt dan een draagconsulent bij de zwangere langs en die gaat verschillende draagopties demonstreren. De kosten bedragen tussen de € 30,- en € 50,-.

Draagpraat is een superactieve groep van babydragers met maar liefst meer dan 1600 leden. Ook op youtube vind je veel filmpjes van knopen. Goedkope tweedehands doeken vind je op Marktplaats.

2 reacties op “7 voordelen van je baby dragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *