Spring naar de inhoud

Reistip: shampoo, wasmiddel en zeep in 1!

Thailand, reistips, wasnotenshampooIk hou van reizen. Veel en ver reizen. In mijn twintiger jaren ging ik vrijwel ieder jaar een paar maanden backpacken. Mijn favoriete bestemming is Azië. Onbezorgd trok ik met mijn fototoestel van Indonesië naar Thailand, naar Myanmar & Maleisië. Nog steeds de beste investering die ik ooit gedaan heb. Laat een tekort aan budget je nooit tegenhouden. Deze investering kon ik zelfs doen als student door wekenlang op rijst leven, te fietskoerieren en af en toe een trouwreportage te doen. Zo leefde ik met een budget van zo'n € 1200,- 3 maanden in Azie. Wat overigens heel goed kan/ kon. Reizen gaf mij als bescheiden opgevoede Oost-Groningse met diepe honger naar avonturen, een grote kans op een open blik. Reizen heeft mij laten zien dat ik autonoom en zelfredzaam ben. En dat er culturen bestaan die de Nederlandse gastvrijheid doen verbleken. Gastvrijheid, niet op de manier van "Hier, neem mijn boodschappenkarretje maar, maar dan wil ik wel jouw € 0,50 munt. Nee, van die gastvrijheid van: Kom hier in mijn hut van 3 bij 4 waar we met z'n 7-en wonen en eet ons beste eten. En ga weg met je geld, je bent onze gast. Snif." Nu heb ik een man en een kind en hou ik nog steeds van reizen: veel en ver. In de praktijk ga ik nu stukken minder vaak en minder ver dan in mijn dromen, maar als ik ga, dan geniet ik als een dolle.

Zeepnoten, wasnoten, wasnotenshampoo maken, reistips

Zeepnoten

 Om mijn bagage minimaal te houden, nam ik vroeger mini's mee: mini tandpasta, mini bodylotion, mini shampoo. Afijn, je snapt het wel. Bij elkaar toch weer een maxi toilettas vol. Nu gebruik ik dergelijke misbaksels van de petroleumindustrie niet meer. Tegenwoorden neem ik een stuk of 5 wasnoten mee. In wasnoten zit namelijk een stof die 'saponine' heet. En dat is wetenschaps voor 'zeepachtig verschijnsel'. Dit is een plek waar je wasnoten kunt kopen. Kant en klare wasnotenshampoo kan ook: klik hier.

Wat kun je met zeepnootschuim doen?

 1. Wasnoten doe je in een lege fles of pot met wat water. Ik geef de voorkeur aan een lege ketchupfles, want daar kun je zo lekker zeepnootshampoo mee op je hoofd spuiten. Op vakantie improviseer ik gewoon met wat ik voor pot of fles ik voorhanden heb. Doe een kop water bij je zeepnoot. Laat het weken (minimaal 1 uur). De noot wordt lekker zacht en geeft al zijn zeepachtige goedheid af aan het water. Serieus: als je de fles na een paar uur schudt, dan schuimt het dolle schuim je tegemoet. Komt dat allemaal uit 1 zo'n gerimpeld uitgedroogd wasnootje? Oh jawel hoor! Als je een shampoo met nog meer zeepkracht wilt maken, kook de wasnoten dan een minuut of 10 in 2 koppen water en laat het afkoelen.

Alleskunner

Met dit sop kun je alle dingen doen die je normaal ook met een zeepachtige substantie doet, bijv:

 1. Een sopje maken
 2. De afwas doen
 3. Je gezicht mee wassen (ik heb 3 wasnoten en water in een flacon met pomp gedaan, werkt heerlijk)
 4. Je haar ermee wassen (wel goed inwrijven en ca. 3 min. in laten trekken)

N.B. Voor de allerbeste shampoo van de wereld (voor droog en fijn haar zoals ik heb tenminste), verwijs is je naar mijn no-poo recept voor baking soda shampoo. Daar krijg ik volume van en hoef ik het nog maar 1 keer per 4-5 dagen te wassen. Voor een vakantie vind ik een zeepnoot een prima tijdelijke vervanging.

3 reacties op “Reistip: shampoo, wasmiddel en zeep in 1!

 1. Lindy

  Hoi Annemieke
  Ik las dat je nu nog steeds reist, neem je je kleine dan ook mee op reis? Ik zou graag met onze kleine een verre reis maken maar mijn vriend ziet helaas alleen nog maar nadelen, ik ben benieuwd wat je ervaringen daar mee zijn 🙂
  groetjes Lindy

  Reageren
  1. admin

   Hoi Lindy, ik heb ook nog geen verre reis ondernomen met mijn kleine. Ze is nu net 2. Wel elk jaar overwogen, maar vanwege haar middagslaap ben je toch wel erg aan 1 plek gebonden. Wij vonden het zonde om dan veel geld te betalen voor een vliegticket en dan toch niet echt rond te kunnen trekken. We reizen dus nu wel regelmatig, maar wel binnen Europa (Cyprus, Mallorca, Duitsland). Ik heb al wel weer zin in een verre reis 🙂

   Reageren
 2. Anneke

  Same here. Ik reisde vaak en ver. Zuid oost Azië, Japan, USA, veel Hawaii, India, Afrika.. Nu is mijn dochter 1,5. In haar eerstre jaar was ze in 7 landen met ons. Veel Europa en Dubai. Deze winter willen we naar India gaan. Limitations are in the head. Het is anders reizen, sure, maar niets is on-mogelijk!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *