Spring naar de inhoud

Borstvoeding; 5 redenen om te kiezen voor deze superfood

borstvoedende baby, voordelen van borstvoeden, borstvoeding superfoodBorstvoeding is niet alleen voedsel. Het is voedsel met vele extra's. Er zitten stoffen in die niet na te maken , of te vervangen zijn door de allerbeste poedermelk, Nutrilon, Biobim, of wat dan ook. Het gaat hierbij om stoffen zoals hormonen, probiotica en sinds 1997 weten we dat zelfs moeders' stamcellen in borstmelk voorkomen. Wanneer je borstvoeding geeft is jouw lichaam een hypergevoelig afgestelde fabriek (ja mooie naam he?;-) die gericht is op het jouw baby een zo goed mogelijke start geven door het immuunsysteem klaar te maken. Uiterlijk zal er weinig verschil te zien zijn tussen een poedermelkbaby en een borstvoedingsbaby. Een borstvoedingsbaby kan zelfs lichter zijn, omdat het meer energie vraagt om wat uit een borst te krijgen, dan uit een flesje. Laat je hierdoor niet misleiden. Poedermelk zorgt voor een toename in lichaamsgewicht, maar voor het immunsysteem doet het weinig. Moedermelk bevat een goudmijn aan stofjes die onvervangbaar zijn.

Gemiddelde leeftijd borstvoeding

De gemiddelde leeftijd tot waarop er borstvoeding gegeven wordt in Nederland is 6 maanden. Wij zijn hiermee helaas 1 van de laagste ter wereld. Wereldwijd ligt het gemiddelde op ca. 3 jaar. De wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om 6 maanden exclusief te borstvoeden en daarna nog borstvoeding in combinatie met vast voedsel te geven tot dat het kind een leeftijd van minimaal 2 jaar bereikt heeft.

Hier nog 5 redenen om het geven van borstvoeding een 'once in a lifetime'- avontuur te maken voor jou en je kleintje.

  1. Moedermelk stimuleert de aanleg van een goede darmflora bij je baby. Het binnenwerk van een mens is gevuld met bacteriën. Moedermelk helpt bij de opbouw van de goede bacterien. Het creëert een algeheel gezonde omgeving. Dat komt door de prebiotica die in moedermelk zitten. Hiermee stimulleert het de groei van de goede bacterien in je darmstelstel. Hierdoor krijgen slechte bacterien, zoals E. coli, weinig kans om te groeien en zich vast te kunnen zetten aan de binnenkant van de ingewanden, waar ze voor infectie kunnen zorgen. Het is duidelijk geworden dat babies die gevoed worden met Nutrilon en andere babypoeders, meer last hebben van diarree gerelateerde ziektes. Dit kan zorgen voor meer dokter- en ziekenhuisbezoeken.
  2. Als je een kind z'n gang laat gaan, is de vroegste leeftijd waarop een kind uit zichzelf zal ophouden met drinken (zich zal spenen) 1,5 jaar. Het komt wel voor dat babies zich eerder spenen, maar dat heeft vaak een externe oorzaak zoals schrik of een grote verandering. Evolutionair ontwikkelen we ons voor het meest optimale, dus wachten tot het kind zich zelf speent zou evoltionair ideaal zijn. Hoe raar hier ook naar gekeken wordt in vooral westerse samenlevingen.
  3. Mama en haar borst fungeren als een anker voor een goede fysieke, cognitieve en emotionele ontwikkeling. Baby begint met een hersencapaciteit van zo'n 25%. Alles wat baby meemaakt kan hij rustig verwerken vanaf een plek die hem ingeprent is als anker: Jouw lijf, geur, gezicht en melk. De enige constante in zijn leventje. Bij jou drinken is een ervaring die zorgt voor troost, voeding en rust. Het huid- op huidcontact, jouw ademhaling en geur geven baby een veilige vaste basis in een wereld waarin verder alles nieuw is. Als het haalbaar is, voed dan zoveel mogelijk op verzoek.
  4. Het helpt tegen overgewicht op latere leeftijd: Voorwaarde is wel dat je voedt op verzoek (dus elke keer wanneer het kind honger heeft), i.p.v. op een schema (bijv. elke 4 uur). Wanneer je voedt op verzoek leer je het kind dat er eten genoeg is. Mocht hij een half uur later nog wat willen, dan kan dat. De baby legt dan breinverbindingen aan die er gerust op zijn dat eten voorradig is. Wanneer op schema voedt, leer je het kind: Je moet nu pakken wat je pakken kunt, want je krijgt pas over x aantal uren weer. Het brein legt hierdoor verbindingen aan die ervoor kunnen zorgen dat elke keer dat je eet, je zoveel mogelijk moet eten als je kunt, want het kan langer duren dan je prettig vind, voordat er weer eten is. Wanneer je brein op deze manier 'bedraad' wordt, kunnen deze mechanismes van 'zoveel eten als je kunt' blijven voort bestaan. Ook als je rationeel wel beter weet. Eten is een emotionele aangelegenheid en overlevingsinstincten kunnen zo sterk zijn, dat ze een rationeel besluit om niet teveel te eten kunnen overrulen.
  5. Het is een geweldig emotioneel bindmiddel: behalve voor voeding, dient borstvoeding ook voor troost, als slaapmutsje, en als hechtingsmiddel voor jou en je kindje. In Nederland wordt veel nadruk gelegd op het zelfstandig worden. Vertrouw erop dat dit vanzelf komt. Het moet alleen wel vooraf gaan door een periode van veilige hechting. Een kind voelt zich sterk als het weet dat hij verbonden is, ook fysiek, met zijn moeder. Het heeft je de eerste jaren nodig als zijn rots in de branding.

moeder die borstvoeding geeft

Borstvoeden is natuurlijk, maar gaat niet vanzelf

Wanneer je besluit om borstvoeding te gaan geven, bereid je dan al voor, voor de geboorte. Zorg dat je een goede lactatieconsulent in je telefoon hebt staan. Ik raad La Leche League International aan. Zij zitten over de hele wereld. Zoek hier waar ze bij jou in de buurt zitten. Borstvoeding leren geven kan veel beter begeleid worden dan wat nu gebeurt. Hierdoor loopt het onnodig vaak spaak. Dat een vrouw werkelijk geen borstvoeding kan geven, omdat het fysiek onmogelijk is, komt vrijwel niet voor. Ik heb wel eens cijfers gelezen van 1 op een miljoen. Het maakt ook niet uit, belangrijk is dat vrijwel iedere vrouw het kan, maar dan moet ze wel goeie hulp hebben. Ook te weinig melk wordt vaak gegeven als een reden om te stoppen. In werkelijkheid is de reden meestal inadequate begeleiding. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Wanneer de productie nog op gang moet komen, wordt vaak poedermelk bijgevoerd, waardoor de baby nog minder melk gaat vragen bij de moeder en de productie nog meer afneemt. Een goede lactatiedeskundige kan je hier bij helpen. Borstvoeding geven kan zwaar zijn, soms voel je je uitgeput en leeg. Zorg voor goede steun en een vangnet voor de moeilijke tijden. Het is het waard en onthoud: het is maar tijdelijk en het grootste geschenk wat je baby's immuunsysteem kan geven.

Vertrouw jezelf, ook al ben je een nieuwbakken moeder

Vooral wanneer je in het ziekenhuis bevalt, kan het zijn dat het voelt dat je overgeleverd bent aan de experts. Zo kun je, zonder dat je het beseft, je eigen invloed teveel onderschatten. Probeer altijd te onthouden dat jij je kindje kent als geen ander. Gebruik lactatiedeskundigen voor raad en advies, maar onthoud dat jij uiteindelijk beslist. Elke gezonde vrouw kan in principe borstvoeding geven, met de juiste begeleiding. Wanneer het je afgeraden wordt om verder te gaan met borstvoeding, zoek dan zsm een andere lactiedeskundige op voor opbeurende hulp. Je kunt je kind maar eenmalig zo'n goeie start geven. Laat je deze kans door niemand ontnemen.

Voed met trots

Ik heb zelf wel eens in kleedkamers zitten voeden en op de wc. Als ik dit over mocht doen met wat ik nu weet, zou ik dit niet meer doen. Ik voedde altijd met respect voor mijn omgeving. Ik bedekte mij zoveel mogelijk met een sjaal of shirt. In een bikini laat je meer zien dan dat kleine stukje huid wanneer je voedt. Het is iets om trots op te zijn. Het leven is te kort om je door misverstanden over borstvoeding in een hoekje te laten duwen. Inspireer ook andere moeders door met trots te voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *