Spring naar de inhoud

Zelf shampoo + cremespoeling maken met 2 ingredienten. Go No-poo!

No PooIk ben sinds 1 jaar shampoo vrij! Hiermee bedoel ik dat ik mijn haar niet meer shampoo was. De niet shampoo gebruikende mens heeft zelfs een eigen beweging: de no-poo'ers. Het was een jaar van experimenteren, want ik wilde toch wel vol en knisperschoon haar. Mijn keuze is uiteindelijk gevallen op, mijn goede vriend, baking soda. Dankzij dit simpele witte goedje lijkt mijn haar voller, ruikt het lekker en zit er zelfs soms een beetje slag in mijn ueberstijle haar. Ok, je moet heel goed kijken, maar toch!

Wat is baking soda?

Er bestaan veel misverstanden over baking soda. Het wordt wel eens verward met bakpoeder. Nu lijken deze 2 stoffen wel aardig op elkaar, maar voor shampoo werkt baking soda het beste.

zelf shampoo maken van baking soda, no pooEen pakje kost rond de € 1,75. Het makkelijkst is om gewoon op zoek te gaan naar deze oranje rakker in de toko. Of bestel het bijv. hier online.

Met dit pakje doe ik ongeveer een half jaar. Dat is dus veel shampoo voor weinig!

Voller haar

Natuurlijk heb ik door de baking soda er niet echt meer haren erbij gekregen. Besef ook bij alle reclames die je ziet voor voller haar; het aantal haarzakjes dat je hebt ligt vast. Geen enkele shampoo kan ervoor zorgen dat jij meer haren op je hoofd krijgt. Mijn haar lijkt alleen wel voller. Ik had met shampoo alleen op de dag van het wassen vol en luchtig haar, daarna werd het weer slapper en vetter en moest ik het weer wassen. Doordat je talgproductie niet meer zo verstoord wordt door de grove ontvettende werking van shampoo, krijgt je haar een natuurlijk vetlaagje. Hierdoor valt mijn haar luchtiger. Ook gebruik ik een borstel van echt varkenshaar die dat kleine beetje natuurlijke talg over mijn haar verdeelt voor glans en volume.

RECEPT

Benodigheden: 1 eetlepel baking soda, 1 mok kokend water, een lege shampoo, of ketchupfles.

 •  Doe 1 eetlepel baking soda in een mok.
 •  Schenk een beetje kokend water erop en roer dit om. De baking soda gaat nu bruisen, roeren dus! Als er na het roeren nog baking soda te zien is, schenk er dan meer kokend water op en roer. Tot alles is opgelost. Dan is er rust en vrede op aarde en in de mok.
 • Doe het in een lege shampoofles, of in een lege ketchupfles (want dat spuit zo lekker op je hoofdhuid).
 • Voor gebruik laat ik altijd wat warm water in de fles lopen. Dan heb ik meer shampoo en voelt het lekker warm aan.

Gebruik

Ik gebruik de baking soda shampoo op mijn droge haar. Ik heb het gevoel dat dat beter werkt. Ik spuit het vooral op de hoofdhuid, want daar is het het vetst. Ik masseer het goed in met mijn vingertoppen. Ik hang mijn hoofd naar voren, naar achteren en opzij en masseer-masseer-masseer. De shampoo moet goed in contact komen met het vet op de haren. Daarna draai ik de douche aan, maar spoel het pas na 3 minuten uit. Ik laat het dus ook nog even intrekken. Als je haar niet knisperschoon is na het wassen, probeer dan beter in te masseren en laat het iets langer zitten.

Resultaten

Het koste mijn haar een paar weken om zich aan te passen. Omdat shampoo je haar heel rigoureus van al het natuurlijke vet ontdoet, is je hoofdhuid gewend om heel veel talg aan te moeten maken, zodat je hoofdheid niet van ellende uit elkaar schilfert. Die balans moet zich herstellen. Na een paar weken is je 'vette kop' weg.

Deze shampoo of no-poo methode werkt ook heel goed tegen hoofdschimmels, roos en andere imbalansen op het hoofd. Je haar kan de eerste weken een klein beetje vetter dan anders zal zijn. Houd moed. Als je hier doorheen bent, maakt je hoofdhuid veel minder talg aan. Dit betekent voor mij dat ik van 1 keer in de 2 dagen, nu mijn haar maar 1 keer in de 5 dagen hoef te wassen.

Appelazijn cremespoeling voor de no poo methode

Cremespoeling

 

Een eetlepel appelazijn in een kopje met warm water is een lekker alternatief voor cremespoeling. De appel laat je haar glanzen en de azijn lost alle laatste restjes vet en baking soda op. Ik gebruik het zelf meestal niet, want ik hou meer van wat stugger haar. De geur blijft overigens niet in je haar hangen, dus geen zorgen.

Lekkere luchten

Mis je de geur van shampoo in je haar? Doe dan een paar drupjes etherische olie door de baking soda shampoo. Kies voor een heerlijke lavendelgeur, ylang-ylang, of rozengeur. Yum!

lavendelolieylang ylang olierozenolie

Ik heb zelf gekozen voor geen geur. Mijn gevoel zei me dat de marketingindustrie ons zo beïnvloedt heeft dat wij allerlei synthetische geuren zijn gaan associëren met 'lekker fris'. Als je haar goed in balans in, krijgt je haar van nature ook een heel lekkere geur. Dit is tenminste de, wetenschappelijke en totaal niet-gekleurde mening van vriendlief.

46 reacties op “Zelf shampoo + cremespoeling maken met 2 ingredienten. Go No-poo!

 1. Natasja

  Hoe vaak was je je haar met de hoeveelheid van 1 eetlepel baking soda? Is dat voor 1x of voor vaker?
  Ik ga t in ieder geval een kans geven (m'n huid reageert heel slecht op veel 'chemische' zepen).

  Reageren
  1. admin

   Ik gebruik 1 eetlepel voor 1 wasbeurt. Zelf heb ik schouderlang haar. Het kan de huid flink kalmeren om met baking soda te gaan wassen. Ik merk het toevallig vandaag vanaf de andere kant: Ik logeerde bij mijn schoonouders en had geen baking soda bij de hand, dus ik heb de babyshampoo gebruikt. Nu heb ik ineens jeuk en bultjes op mijn hoofd. Shampoo is mijn hoofdhuid niet meer gewend.

   Reageren
 2. Iris

  Hi Annemieke,

  Leuke website! Ik heb de link van je site van Hester gekregen. Uit nieuwsgierigheid ga ik ook een paar weken jou shampoo secret 😉 testen! Ben zeer benieuwd!

  Over een paar weken zet ik mijn bevindingen wel even op je site!

  Liefs Iris

  Reageren
  1. admin

   Dankje, ga je underground met je shampoo experiment? ;-)Ik hoor graag hoe het bevalt en of jij nog tips hebt.

   Reageren
 3. Iris

  Interessant, dat wil ik wel eens proberen. Maar waar kun je baking soda kopen? Ook gewoon bij onze welbekende grootgrutter?

  Reageren
  1. admin

   Iris, ik haal het zelf altijd bij de toko. Onze welbekende grootgutter heb ik er nog niet op kunnen betrappen 😉 Ook is het te koop bij de Makro en de Hanos.

   Reageren
 4. Katinka

  Hee, dank je voor je duidelijke uitleg! ik ben vandaag dus aan de bakingsoda gegaan en ben net opgedroogd. mijn hoofdhuid gloeit nog na van al het masseren. mijn haar was tijdens de behandeling verontrustend rechtopstaand stug geworden, maar na uitspoelen en naspoelen met azijn valt het wel mee.
  ik ben eigenlijk ook heel benieuwd naar het me voortaan wassen met het schuim van wasnoten. weet jij misschien waar ik een paar van die die noten kan kopen in Amsterdam-west?

  Reageren
  1. admin

   Leuk dat je het experiment aangaat! Als je geen azijn gebruikt krijg je inderdaad een beetje van dat haar als je net in de zee hebt gezwommen. Ik borstel dan met een borstel van varkenshaar. Dan is het zo weer glad. Even naspoelen met azijn werkt helemaal goed als cremespoeling, maar omdat ik fijn haar heb, gebruik ik geen azijn. Zonder azijn lijkt het voller, vind ik. De wasnoten heb ik een keer in de kringloop gekocht.Ook weet ik dat er verschillende webshops zijn die ze verkopen, maar in Amsterdam west weet ik ze niet te vinden.

   Reageren
 5. Nikki Parry-Wulff

  Hoi! Wel een goed idee en eentje die ik graag zelf wil proberen maar... enig idee of dit geverfd haar aantast (de kleur bedoel ik)?? Ik heb namelijk fel rood gekleurd haar en zou daar eerst meer zekerheid over willen voordat ik het probeer 🙂

  Reageren
  1. admin

   Nikki, hier heb ik geen ervaring mee. Baking Soda is een soort zout, dus als het van een duik in de zee niet verkleurd, dan zou ik hier niet te bang voor zijn. Het is lang niet zo agressief als shampoo, dus ik vermoed dat het niet veel met de kleur zou doen. Ik heb het alleen nog niet getest. Misschien kun je het eerst op een plukje doen?

   Reageren
 6. Gebke Krikken

  Dit is precies wat ik zoek in mijn streven naar gezonde cosmetica. Dus niet vervuilend voor het milieu. En denk eens aan al die plastic flessen die ik nu NIET meer hoef te kopen/weggooien/toevoegen aan de plastic afvalberg.

  Reageren
  1. admin

   Ha, wat ontzettend leuk! De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik maak nu ook mijn eigen wasmiddel en vaastwasmiddel. Ik zie dat jij een massagepraktijk hebt, misschien kun je zelfs je eigen oliën maken:-)

   Reageren
 7. Johanna

  De laatste 2 jaren vond ik dat ik zoveel haren verloor na een wasbeurt. Sinds ik met baking soda en appelazijn was is dit bijna nihil! Het voelt ook voller aan.

  Reageren
 8. Naomi

  Goede tip! Ik wil dit graag uitproberen. Ik heb al zolang ik me kan herinneren last van roos en bultjes en niets helpt er tegen. Ik hoop dat dit werkt!

  Reageren
  1. Annemieke

   Naomi, ik heb hier zelf geen last van, maar heb wel goede verhalen gehoord; bijv. dat mensen al lang teershampoo gebruiken tegen seborroïsch eczeem en dat ze dat eindelijk niet meer nodig hadden.

   Reageren
 9. Herma

  Oké, wauw!
  Met 'gewone' shampoo kon ik mijn haar amper een dag fris houden. Ik heb echt van alles wel geprobeerd, maar 1 nachtje slapen en mijn haar was weer vettig/viezig. Om maar niet elke dag te hoeven wassen zette ik het dus op dag twee maar in een knoedel, want dan zie je het niet zo... Plus dat ik altijd jeuk en plekjes op mijn hoofdhuid had (eigenlijk heb, het is nog niet direct over ;-)).
  Gisteren baksoda geprobeerd, zo van: "Het kan toch in ieder geval niet érger worden!". Heerlijk fris en zacht haar, dat ten eerste. En vandaag nog steeds, ondanks het nachtje erop slapen. Ik ben zeer benieuwd hoe het na twee nachtjes eruit ziet.

  Reageren
 10. Jannake

  Ik was mijn haar regelmatig met bakingsoda maar het liefst met Aleppozeep dit is van olijfolie en laurier gemaakt mijn droge haar wordt er glanzend van en stevig . Soms appelazijn als conditioner en afwisselend bakingsoda. Ik ben 67 jaar en heb nog een veel haar volgens de kapper. Ik laat mijn haar ook nooit bij de kapper wassen dat doe ik thuis.

  Reageren
  1. Annemieke

   Wat een leuke tip van de aleppozeep. Ik ben zelf voorzichtig met zepen, omdat ze de neiging hebben de vetlaag van je haar te strippen. Merk jij daar ook iets van?

   Reageren
 11. s

  Hallo!

  Bedankt voor de tip. Zelf doe ik elke week nog een maskertje van kokosolie of sheabutter in mn haar. Enig idee of je het met baking soda volledig schoon gaat krijgen?
  Ik ga het sowieso proberen, maar wie weet heb je nog meer informatie.

  Groetjes

  Reageren
  1. Annemieke

   Het wordt kraakhelderschoon met baking soda. Helemaal als je het daarna nog even naspoelt met een eetlepel appelazijn opgelost in een beker water. Dan worden alle restjes baking soda geneutraliseerd en glanst je haar ook nog eens mooi.

   Reageren
 12. Josine

  Hoi, ik vroeg mij af of je de shampoo ook in het voren kan maken? Of moet je wel voor iedere wasbeurt het opnieuw maken voor die wasbeurt. Ik ga 2 weken op vakantie, dus het leek me wel praktisch als ik een voorraadje kan maken en meenemen. Graag hoor ik van u. Gr josine

  Reageren
  1. Annemieke

   Ja kan het zeker op voorraad maken, maar vanuit de fles is het wel koud. Misschien even mengen met een beetje heet water voor je het op je hoofd doet?

   Reageren
 13. Linda

  Ik heb zelf erg vet haar, ik moet het elke ochtend wassen. Ik ben nog moed aan het verzamelen om met bakingsoda te wassen, ben erg bang voor de overgangsfase!
  Is het veilig om je haar hier elke dag mee te wassen?
  En mag je het appelazijn mengsel ook dagelijks gebruiken? Of is dat niet nodig?
  Qua PH waardes enzo, ik heb daar ergens iets van langs zien komen dat een te hoge PH waarde in dit soort 'shampoos' je haar beschadigt bij gebruik op langere termijn

  Reageren
  1. Annemiek

   Moed aan het verzamelen, haha. Ja, wel spannend he? Het is ook echt wel even puzzelen hoe je met baking soda omgaat. Ik was ongeveer 1x p/w nu. Ik zou niet elke dag doen. Je zou er steeds meer tijd tussen kunnen doen, zodat je talgkliertjes wat rustiger worden. Shampoo ontvet zo sterk, dat je talgkliertjes gewend zijn massa's talg aan te moeten maken.
   Ik kreeg na 2 jaar last van jeuk op mijn hoofdhuid bij baking soda. Nu heb ik een paar maanden met 2 geklutste eieren gewassen. Werkt ook als een tierelier! Gek genoeg ontvet ei je haar. Had ik niet kunnen bedenken. De appelazijn is nodig om de restjes baking soda weg te spoelen. Doe je dat niet, dan gaat het echt dof aanvoelen. Mensen met fijn haar vinden dit soms juist heel fijn, want je krijgt er veel volume van 🙂

   Reageren
 14. Nathalie

  Hoi ik wil dit ook graag gaan proberen maar vroeg me af als je appelazijn gebruikt moet je dit dan nog uitspoelen? En zijn er eventueel alternatieven voor appelazijn? Ik heb namelijk een appelallergie dus moet even kijken of de appelazijn problemen geeft.

  Reageren
  1. Annemiek

   De appelazijn moet je inderdaad nog uitspoelen. Je laat het een minuut zitten ongeveer en dan spel je het uit. Het zuur in de azijn lost de laatste restjes baking soda in je haar op. Ook gaat het mooi glanzen. Je kunt ook de appelazijn achterwege laten, dan krijg je een soort beach haar. Ideaal voor als je at meer volume wilt en je haar wat stugger wilt hebben. Ik heb ook wel eens gewone wijnazijn gebruikt en dat werkte ook.

   Reageren
 15. jopineke

  ik heb vandaag geprobeerd en wat er nog niet is gezegd is ook wel fijn
  dat is namelijk dat je haar ook zo makkelijk kamt alsof er totaal niet gekneed is en in de klit gewerkt door massage van de vloeistof in het haar en het is ook sneller droog lijkt wel
  en ik heb inderdaad slap haar maar mek nu al bij de eerste poging dat het niet zo plat zit bovenop maar dat het echt een beetje omhoog staat voordat het naar beneden valt
  ik hoop ook echt dat mijn haar ook minder snel vet wordt zou een uitkomst zijn want omdat het zo slap en dun is hangt het al snel in slierten en dan moet ik echt 2e dag wassen wil het er een beetje uitzien
  en ook inderdaad zoals ik hier ook al las minder haar uitval maar dat kan wel komen omdat het ook minder klitterig is na het uitspoelen geen haarcreme nodig voor in de puntjes voor die voor mijn dunne haar toch wel stevige klitten
  bedankt voor tip en ook zo heel simpel

  Reageren
  1. Annemiek

   Bedankt voor de toevoeging Jopineke. Ik was ook van het slappe haar en om de dag wassen, toen ik nog shampoo gebruikte. Tegenwoordig was ik 1 keer per 8-9 dagen. Ik wissel de baking soda de laatste tijd ook wel eens af met een geklutst ei. Klinkt gek, maar daar krijg je ook heel glanzend haar van. Niet te heet uitspoelen, anders krijg je een gebakken ei:-)

   Reageren
 16. jopineke

  dacht meer aan gekookt lol maar ik ben al blij dat de bak soda helpt en dat ik over een tijdje ook maar 1 keer in de week hoef te wassen in plaats van om de dag
  je krijgt er niet meer haar door dat is begrijpelijk maar als je nu zonder anti klit kan borstelen met amper een klitje in je haar en dus veel minder haar uit je hoofd trekt hou je wel meer op je hoofd over dus je krijgt niet meer maar je houdt wel meer haar en het voelt ook lekker luchtig

  Reageren
  1. Moedermetvragen.nl

   Ik heb dat nooit geprobeerd, Joyce. Ik heb zelfs nog nooit een droogshampoo geprobeerd. Het wordt tijd 🙂
   Ik vind hier een recept van een vrouw die het met een make up borstel op haar schedel aanbrengt. Verder moet je volgens mij oppassen met donker haar en wit poeder, omdat je het dan ziet zitten, als je het niet goed uitborstelt.
   https://youtu.be/pIslBFs17RQ

   Reageren
 17. janneke

  Hoi Annemiek,
  Weer een jaar verder sinds de laatste berichten. Was je nog steeds met baking soda? En wissel je nog af met ei?
  Zou je fit bij kinderen ook gewoon kunnen gebruiken? Met de appelazijn?

  Groet Janneke

  Reageren
  1. Moedermetvragen.nl

   Ik gebruikte het ook voor mijn kind. Dat ging prima. Inmiddels ben ik door wat leuke no-poo groepen op Facebook ook andere dingen gaan proberen. Ik kreeg na een paar jaar gebruik van baking soda wat jeuk op mijn hoofdhuid. Dat heeft te maken met de PH. Ik heb recent dit hemelse goedje gebruikt:
   https://www.ekonoom.nl/khadi-amla-powder-khadi-150-gram-3538

   En sinds een week gebruik ik dit.
   https://nl.iherb.com/pr/Auromere-Ayurvedic-Shampoo-Aloe-Vera-Neem-16-fl-oz-473-ml/14329?rcode=CTQ606

   Reageren
 18. Lana

  Hi! Ik ben op zich heel nieuwsgierig naar deze "shampoo", maar wil geen beach-haar, dus dan moet het azijnmengsel er ook achteraan. Alleen vind ik geen enkele soort azijn lekker ruiken, dus ik hoop dat je haar er niet naar ruikt na de "conditioner"?

  Reageren
 19. Marco

  Ben zeer benieuwd of het ook bruikbaar is wanneer je zoals mij psoriasis op de hoofdhuid hebt.
  Deze week toch eens kopen.

  Reageren
 20. Chigi

  Leuk blog! Kijk wel uit met etherische oliën. Deze mengen namelijk niet in water en puur zijn ze ontzettend krachtig. Lees je goed in voordat je aan de haal gaat met etherische oliën. Ze hebben goede eigenschappen, maar het is ook echt kneitertje geconcentreerd dus met één druppel olie heb je zo armen vol met, bijvoorbeeld, lavendel. Aantal klopt waarschijnlijk niet helemaal, maar het gaat om het principe 😉

  Reageren
 21. lexie

  De shampoo en cremespoeling gebruikt en werkelijk waar verbaast welk effect het had. weg met de jeuk op mijn hoofd na dat mijn haar geverfd was bij de kapster had ik meteen weer jeuk van de shampoo en cremespoeling die ze gebruikt hadden en dus na een dag krabben en kriebelen toch maar weer aan de baking soda en appelazijn en weg was de jeuk. Mijn haar glanst, ik heb weer volume en ik hoef het alleen nog te stylen nadat ik mijn haar gewassen heb. ook blijft mijn haar een stuk langer schoon en fris waardoor ik het echt nog maar 1 keer per week was.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *