Spring naar de inhoud

Waarom babies vaccineren tegen een SOA?

Hepatitus B vaccinatie voor babies?HEPATITIS B VOOR BABIES

Sinds 2011 is er een nieuwe vaccinatie bijgekomen voor kinderen. Het is ook meteen de allereerste spuit die het Rijksvaccinatieprogramma aanbiedt: Het hepatitis B vaccin bij een leeftijd van 2, 3, 4 en 11 maanden.

Wacht even...een baby vaccineren voor een sexueel overdraagbare ziekte? En op een leeftijd dat het nog niet in staat is om antilichamen aan te maken? En met een vaccin dat max. 7 jaar werkzaam is? Dit kan niet waar zijn. Ik heb dit uitgeplozen.

Hepatitis B is geen kinderziekte. Als ik op de site van het RIVM kijk hoe vaak het voorkomt bij de leeftijdscategorie 0-15, kom ik uit op 0.

Jaaroverzicht hepatitus B 2011 meldingenBron: RIVM

Een kind kan het niet oplopen door gewoon contact te hebben met andere kinderen. Er zijn slechts 3 manieren om het te krijgen:

 1. Seksueel contact
 2. Bloeduitwisseling door bijv. drugsnaalden/ tattoo naalden of een niet gesteriliseerde injectienaald waar geïnfecteerd bloed aan zit.
 3. Als het kind geboren wordt uit een geïnfecteerde moeder. Deze kans is zeer klein tot onmogelijk, want elke moeder die medisch begeleid wordt in Nederland, krijgt een bloedtest. Wanneer de moeder besmet blijkt te zijn, worden moeder en kind sowieso behandel met een anti-hepatitis B antilichaam injectie, om besmetting te voorkomen.

Hoe vaak komt het voor?

De Nederlandse cijfers van het RIVM staan in de grafiek hierboven. De Amerikaanse cijfers zijn als volgt:

 • Jaarlijks ca. 30 baby's. Op een bevolking van 317 miljoen.
 • Jaarlijks ca. 30 kinderen van 1-4 jaar oud. Op een bevolking van 317 miljoen.

In vrijwel alle deze gevallen ging het om een kind met een tijdens de zwangerschap reeds besmette moeder, maar die niet gediagnosticeerd was. In Nederland krijgt elke zwangere vrouw een bloedtest via haar verloskundige of huisarts, dus de kans dat je niet niet weet dat je Hep-B besmet is 0. Het lijkt dus niet bepaald een nieuwe epidemie te zijn. Vreemd toch?

Welke periode is het werkzaam?

De meeste vaccinaties hebben een beperkte werkzaamheid. De werkzaamheid van het hepatitis B vaccin wordt geschat op ca. 7 jaar. Wanneer je kind dus echt kans gaat lopen op seksueel overdraagbare ziektes, of risicogedrag gaat vertonen, is het vaccin dus al uitgewerkt.

Mijn conclusie is dus: Waarom zou je in vredesnaam een gezond kind hiermee injecteren? En al helemaal op een zo jonge leeftijd.

Een vermoedelijke reden is dat de ziekte voorkomt vooral bij een doelgroep die minder bereikbaar is voor medische controles. Denk aan: prostituees, junkies, etc. Wellicht hebben ze gedacht dat als je iedereen inent, dat je dan de ziekte alsnog kunt uitroeien.

Niet vaccineren voor hepatitus B gevaren natuurlijk ouderschap

De ingrediënten van dit vaccin zijn: 

 • Hep B surface antigen
 • Aluminium, 250 microgram. Een op zijn minst discutabele neurotoxische stof. Neurotoxisch wil zeggen dat het het zenuwstelsel irriteert. Het intramusculair toedienen van aluminium is vrijwel niet onderzocht. Er is 1 kleine studie (gepubliceerd in het 'Journal of environmental monitoring')van Dr. Nick Priest uit 2004 die aantoont dat ca. 60% van de stof binnen 24 uur het lichaam verlaat. Daarna ging het veel langzamer. 90% had het lichaam verlaten na 100 dagen en 95% na 1000 dagen. Aluminium hoopt zich al die tijd op in de botten en het brein. Een andere studie van N.J. Bishop uit de New England Journal of Medicin toont aan dat prematuren die een intraveneus dieet kregen dat aluminium bevatte (ca. 20 mg, dus minder dan 1/10 dan wat er in dit vaccin zit) een verminderde neurologische en mentale ontwikkeling hadden, vergeleken met de groep prematuren die een aluminium-vrij dieetinfuus kregen.
 • zoutoplossing
 • Gist Proteïnen
 • Formaldehyde (wetenschappelijk bekend als carcinogeen/ kankerverwekkende stof. Het kan nierschade veroorzaken en genetische schade aanbrengen. De meeste onderzoeken die gedaan zijn, zijn gebaseerd op het inhaleren van de stof, niet op het injecteren voorbij de natuurlijke barrieres van het lichaam)
 • In dit vaccin zit gelukkig geen menselijk of dierlijk weefsel.

Bijwerkingen

Dit zijn enkele bijwerkingen zoals je ze op de bijsluiter kunt vinden:

Zenuwstelselaandoeningen

Zeer vaak: hoofdpijn
Vaak: zich suf voelen
Soms: duizeligheid
Zelden: paresthesie

Maagdarmstelselaandoeningen:
Vaak: gastro intestinale symptomen (zoals nausea, braken, diarree, abdominale pijn)

Skeletspierstelsel- en bindweefselaandoening:
Soms: myalgie
Zelden: artralgie

Voedings- en stofwisselingsstoornissen:
Vaak: verlies van eetlust

Algemene aandoeningen en toedieningsplaats stoornissen:
Zeer vaak: pijn en roodheid op de injectieplaats, moeheid
Vaak: koorts (≥37,5o
C), malaise, zwelling op de injectieplaats, injectieplaats reactie (zoals induratie)
Zelden: influenza-achtige symptomen

Psychische stoornissen:
Zeer vaak: geïrriteerdheid

Meldingen nadat het op de markt gebracht is:

Bloed- en lymfestelselaandoeningen:
trombocytopenie

Zenuwstelselaandoeningen:
encefalitis, encefalopathie, convulsies, paralyse, neuritis (inclusief Guillain-Barré-syndroom, opticus neuritis en multiple sclerose), neuropathie, hypo-esthesie

Ademhalingsstelsel-, borstkas- en mediastinumaandoeningen:
Apneu bij zeer premature kinderen (geboren ≤ 28 weken zwangerschap) (zie rubriek 4.4).

Huid- en onderhuidaandoeningen:
erythema multiforme, angioneurotisch oedeem, lichen planus

Infecties en parasitaire aandoeningen:
meningitis (hersenvliesontsteking)

Bloedvataandoeningen:
vasculitis, hypotensie

Immuunsysteemaandoeningen:
anafylaxis, allergische reacties waaronder anafylactoїde reacties en serum ziekteachtige aandoening

Hier is de officiële Nederlandse bijsluiter te vinden.

2 reacties op “Waarom babies vaccineren tegen een SOA?

 1. Ynette

  mooie uiteenzetting! 1 ding: corrigeer het woord hepatitus in hepatitis! het is jammer als dat er zo staat. Hepatitis is een ontsteking, alle woorden die eindigen op -itis duiden daarop. staat ook professioneler.....;)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *