Spring naar de inhoud

RIVM: Vaccins kunnen het immuunsysteem verstoren

toename-aantal-vaccins

Al jaren doe ik onderzoek naar vaccins. Mijn zoektocht leidde mij langs het RIVM, huisartsen, immunologen en het consultatiebureau. Veel van de informatie die ik krijg via deze bronnen komt erop neer dat vaccins veilig en goed getest zijn en dat ze werken. En vooruit, hoor je dan; heel soms gaat het mis, maar dat is maar heel zeldzaam en intussen red je wel een hele wereldbevolking van verschrikkelijke ziekten. Dat is zo’n beetje het verhaal dat je als ouder te horen krijgt en waar ook ik gewoon vanuit ging, totdat ik besloot me er eens danig in te verdiepen. Ik heb vele honderden originele studies gelezen, heel veel cijfermateriaal bestudeerd, de ziektecijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie opgesnord, de aantallen gemelde bijwerkingen van vaccins erbij gehaald…. en inmiddels heb ik een volkomen ander beeld gekregen.

Vaccins komen met teveel en te vroeg

In dit artikel behandel ik dat het bewezen is dat vaccins het immuunsysteem aantasten, volgens het RIVM (van het rijksvaccinatieprogramma). Ik pleit ervoor dat ouders een totaalbeeld krijgen van vaccins en dus ook deze informatie actief aangereikt krijgen.

In de studie wordt een overreactie van het immuunsysteem beschreven. Dit kan leiden tot auto-immuunproblemen. Vooral de toevoeging van het neurotoxische aluminium aan vaccins is een boosdoener. Inmiddels is 1 op 4 van onze kinderen chronisch ziek en dit aantal is stijgende. Dit varieert van redelijk onschuldige dingen zoals allergie, tot aan astma etc. We zijn er langzaam aan gaan wennen dat echte gezondheid onder kinderen niet meer bestaat. Uitspraak van een huisarts: “Ik reken één week per maand ziekte voor een kind onder de 4”.

De studie

(Opmerking: lgE en T1/T2 zijn betrokken bij de immuunrespons)

De samenstelling van vaccins kan mogelijk het evenwicht tussen onderdelen van het immuunsysteem in belangrijke mate beïnvloeden, waardoor een hogere IgE-productie wordt veroorzaakt. Verder kan ook de voor veel humane vaccins gebruikte ‘hulpstof’ ALUMINIUM het evenwicht binnen het immuunsysteem verstoren (Speidel et al., 1997). Betere ‘hulpstoffen’ zijn beschikbaar, maar deze zijn nog niet grootschalig bij de mens getest op werkzaamheid en veiligheid.

Het eindresultaat van verminderde infectiedruk en grootschalige vaccinatie met onder andere ALUM-bevattende vaccins kan een verstoord T1/T2 evenwicht (teveel T2) zijn, met daaraan gekoppeld overproductie van IgE.*

UPDATE!!!

Inmiddels heeft het RIVM de hele pagina met deze studie verwijderd. Klik hier om te zien. Gelukkig kon ik nog een kopie terughalen. Klik hier.

Ouders die gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen hebben zeggen dit:

Ik spreek vaak ouders die in hun gezin zowel gevaccineerde als ongevaccineerde kinderen hebben, omdat ze om uiteenlopende redenen zijn gestopt met vaccineren bij hun latere kinderen. Van deze ouders krijg ik vaak te horen hoe het verschil in gezondheid hen opvalt. Ik hoor het vaakst over KNO klachten. Gevaccineerde kinderen hebben vaak last van chronische snotneuzen, keel- en oorontstekingen, ontstoken amandelen en ze hebben vaak buisjes nodig. Hieronder volgt nog een studie over hoe de relatie tussen vaccins en de toename van ontstekingsziektes.

Een nieuwe studie in het Journal of Molecular and Genetic Medicine laat een verontrustend verband zien tussen de hoeveelheid kindervaccins en het toenemende aantal ontstekingsziektes. In het werk valt te lezen dat overbelasting van het immuunsysteem als gevolg van vaccins de drijvende kracht is achter kinderepidemieën als autisme, diabetes type 1 en 2, astma, voedselallergieën, auto-immuunziektes, obesitas, niet-alcoholische steatohepatisis (NASH) en metabool syndroom. Het grootste probleem is volgens de onderzoekers dat het immuunsysteem van kinderen door het model van ‘één maat voor iedereen’ overprikkeld raakt. Door overstimulatie van het immuunsysteem hebben kinderen meer kans op ontstekingsziektes als auto-immuunziektes en allergieën, die nog meer ontstekingen uitlokken, luidt het.**

Het lijkt er dus op dat vaccins met teveel tegelijk komen en dat ze te vroeg toegediend worden.

Gevaccineerd en ongevaccineerd met elkaar vergeleken

De Duitse Andreas Bachmair heeft het zijn levenswerk gemaakt om gegevens van gevaccineerde kinderen te vergelijken met die van ongevaccineerde. De Duitse overheid publiceert jaarlijks de KIGGS studie. Hierin staan de jaarlijkse gezondheidsresultaten van de bevolking. Bachmair laat een groep van inmiddels 15000 ongevaccineerden dezelfde vragenlijst invullen en vergelijkt dan de resultaten. Hoewel het geen wetenschappelijk onderzoek is, is het op zijn minst een interessante observatie. Rood is ongevaccineerd:

gevaccineerd-vergeleken-met-ongevaccineerd

Mijn vragen aan artsen

Voor de meeste medicatie wordt de hoeveelheid zorgvuldig afgesteld op lichaamsgewicht. Voor vaccins lijkt er een ‘one size fits all’ beleid te zijn. Of je nu een prematuur bent van nog geen 3 pond, of een blakende 9-ponder, je krijgt dezelfde hoeveelheid vaccin. De vragen waar ik mee naar een arts ben gegaan zijn:

 • Waarom vaccineren we baby’s al bij 2 maanden als de nierfunctie nog amper op gang is en ze het aluminium nog niet goed kwijt kunnen?
 • Als je naar de ontwikkeling van het immuunsysteem kijkt van een baby, dan zie je dat hij vooral het eerste half jaar nog amper zelf antilichamen aanmaakt en deze vooral haalt uit moedermelk. Als er die eerste maanden amper sprake is van antilichamenaanmaak, waarom vaccineren we dan al? Heeft dat zin?

vaccinaties-verstoren-immuunsysteem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • In het dagelijks leven krijgen kinderen nooit 2 kinderziektes te gelijk. Voor zover ik weet is er nog nooit een kind geweest met de bofmazelen, of de kinkhoestrodehond. Toch geven we tot 7 verschillende doses in 1 keer. Kan het lichaam überhaupt 7 verschillende afweerprocessen tegelijk voeren?

Ik heb helaas geen antwoord gekregen. Wel goed bedoelde opmerkingen, zoals: "Maak je geen zorgen, het is vast en zeker goed getest". Laat je als ouder met goede informatie wegsturen. Vraag door waar je iets na kan lezen. Dit is je volste recht. Helemaal als je bedenkt dat er geen vangnet bestaat voor vaccinatieschade in Nederland. Als het mis gaat, sta je voor een dichte deur. Ondanks bovenstaande studies en nog vele andere studies, wordt vaccinatieschade vrijwel niet erkend, op wat roodheid en koorts na. Je kunt schade melden bij het LAREB, maar tot op heden wordt hier weinig mee gedaan. De meeste professionals die ik sprak waren zeer behulpzaam en vriendelijk, maar lijken niet te worden voorgelicht over de nadelen van vaccins. Sterker nog; ze lijken actief te worden voorgelicht dat vaccins bovenal veilig, goed getest en werkzaam zijn en dat het hun taak is ouders hier actief van te overtuigen.

Aluminium is een neurotoxine

De eerste studie laat zien dat vooral aluminium problematisch is. Aluminium is een neurotoxine en wordt bij volwassenen vooral afgebroken in de nieren. Je kunt je afvragen hoe een baby hier mee omgaat als hij een paar maanden oud is en een amper op gang gekomen nierfunctie heeft. Er is al aangetoond dat bepaalde kinderen de toenemende toxische druk in vaccins, de lucht en ons eten niet goed kunnen verwerken. Deze kinderen krijgen hierdoor neurologische problemen en kunnen zelfs in regressie gaan na vaccinatie. Het vervelende aan aluminium is dat het lang in het lichaam blijft en daar schade aanricht. De eerste 95% verlaat binnen 24 uur het lichaam, maar de laatste 5% gaat veel langzamer. Tot 1000 dagen na toediening worden nog resten gevonden.

Ook werkt aluminium accumulatief. Het gros van de vaccins bevat aluminium en dit stapelt zich dus langzaam op. Als je dit met je arts bespreekt, is mijn ervaring dat je vaak gerustgesteld wordt met het argument dat bijv. in een peer meer aluminium zit dan in een vaccin en dat het overal in de natuur voorkomt. Weet dan dat als je iets via de mond binnenkrijgt, er nog geen 1% opgenomen wordt door de darmen in de bloedbaan. Bij intramusculaire injectie is dit 100%. Het is dus een appels met perenvergelijking. Helaas heb ik deze meerdere keren te horen gekregen van mensen die het verschil zouden moeten kennen.

Of mensen vaccineren of niet is een keuze. Mijn doel is om mensen meer en transparante informatie te bieden, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken. En dat ze weten dat ze bijvoorbeeld ook later kunnen vaccineren, of gedeeltelijk, of ervoor kunnen kiezen om vaccins niet in cocktails te geven, maar los van elkaar.

Verder lezen?

www.vaccinvrij.nl

www.nvkp.nl

Facebook: vaccin vrij

*bron: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/immuunsysteem/wat-zijn-de-mogelijke-oorzaken-van-een-suboptimaal-immuunsysteem/

Bovenstaande bron is verwijderd of verhuisd. Nog wel hier te vinden:

http://web.archive.org/web/20130412154931/http://nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/immuunsysteem/wat-zijn-de-mogelijke-oorzaken-van-een-suboptimaal-immuunsysteem/

**bron: http://www.omicsonline.com/open-access/vaccine-induced-immune-overload-and-the-resulting-epidemics-of-type-diabetes-and-metabolic-syndrome-1747-0862.S1-025.php?aid=24058

20 reacties op “RIVM: Vaccins kunnen het immuunsysteem verstoren

 1. Jack

  Helaas gaat door de niet gevaccineerde personen de groepsimmuniteit omlaag waardoor er mensen ziek worden die door een of andere medische reden niet kunnen of mogen gevaccineerd worden.

  Ik heb in de jaren 70 meegemaakt dat een aantal kinderen polio kregen omdat de dominee van het dorp tegen vaccinatie was. (bible-belt) Verlamd zijn wat door een simpele vaccinatie had voorkomen kunnen.

  Mijn broer heeft in 1965 kinkhoest gekregen, iets wat met een eerdere DKTP vaccinatie had voorkomen kunnen worden. Gevolg van de kinkhoest is dat hij hersenschade heeft en de verstandelijk op een 3 jarige lijkt.

  Je verhaal is wel erg eenzijdig....

  Reageren
  1. Annemiek

   Jack, dit artikel gaat erover dat het RIVM op de eigen website noemt dat vaccins het immuunsysteem aantasten. Dit maakt mensen juist ontvankelijker voor ziektes en dit is niet wat ouders mogen verwachten. Ik zet me in voor meer transparante informatie over vaccins.

   Wat je zegt over kinkhoest en jouw broer is natuurlijk vreselijk. Dat gun je niemand. Ik denk alleen dat je niet kunt aannemen dat zulke schrijnende gevallen voorkomen hadden kunnen worden met een vaccin. Ondanks een vaccinatiegraad van ca. 95% is kinkhoest alleen maar aan het toenemen:

   KINKHOEST
   Nederland (1980): 30 – België (1985): 3
   Nederland anno 2014: 8.960 – België: 1.501"
   http://apps.who.int/immunization_monitoring/globalsummary/timeseries/tsincidencemeasles.html

   Ook heeft het massaal inenten tegen polio z'n nadelen. Na een grootschalige vaccinatie actie in India om het poliovrij te maken, bleven ze achter met 47.500 gevallen van kinderen die verlamd waren geraakt door het orale poliovaccin. Dit terwijl het daarvoor nog maar ca. 11 gevallen per jaar had. Er wordt een oraal vaccin gebruikt met een levend vaccin. Hier in het westen willen wij dat al lang niet meer gebruiken, vanwege de bijwerkingen.
   http://nsnbc.me/2013/05/08/bill-gates-polio-vaccine-program-caused-47500-cases-of-paralysis-death/

   Ik wil alleen maar zeggen: het is niet alleen een kwestie van prik erin en klaar.

   Reageren
 2. Leonoor

  Wat goed dat je dit doet, Nelleke Bakker, Door Frankema, Ellen Vader Desirée Röver zijn hier ook veel mee bezig. http://www.vaccinvrij.nl. Het neefje van onze inmiddels verhuisde overbuurvrouw is overleden op de dag van de vaccinatie. Ouders durfden er niets van te zeggen!! Absurd dat je je als ouders niet eens durft te zeggen als je kerngezond kind is overleden op die dag dat het een vaccinatie heeft gehad, je niet eens durft te zeggen dat dat de reden moet zijn.

  Wat ik alleen lastig vind, ik ken het zelf ook maar al te goed, dat je nog vraagt waarom al na 2 maanden een baby aluminium ingespoten krijgt, in plaats van waarom aluminium in baby's spuiten en eigenlijk: Hoe is het mogelijk dat dit baby's ingespoten krijgen en wij dat allemaal maar accepteren. Het is echt een waanzinnige wereld. Ik krijg net een uur geleden een telefoontje dat twee vriendinnen van ons die met psychiatrie te maken hebben een brief hebben gekregen voor een oproep voor een griepprik, 53 jaar oud en ze dat allebei hebben gedaan. Zo makkelijk gaat dat. Ik krijg geen brief, ik ben 57 jaar. Dus weten we dan dat het weer kwetsbare mensen zijn die dit krijgen en inderdaad hebben ze het allebei gedaan. Paar dagen last van gehad. Het is echt verschrikkelijk. kwik, aluminium, dierencellen, soms zelf cellen van foetussen, formaldehyde (wordt gebruikt om overledenen te bewaren) Elke huisarts krijgt € 10 of € 20 voor het geven van een griepprik vertelde een huisarts die zich fel uit tegen vaccinaties en griepprikken.

  Het grootste drama in mijn leven is mijn eigen moeder die al 25 jaar 10 medicijnen slikt en er bijna helemaal aan onderdoor gaat. Heel afschuwelijk om te zien, heel veel gepraat en gewaarschuwd, maar mij word het zwijgen opgelegd. Ik zie mijn moeder verzwakken, ze kan al bijna niet meer lopen, ze loopt helemaal krom. Elke dag weer gif, chemische middelen en alle pijn, moeheid, sufheid wordt haar aangepraat as horend bij het ouder worden. Dus kan ze alles verwachte, is er geen grens meer in wat acceptabel is en wat niet. Zo geraffineerd zijn de farmaceutische praktijken. Mijn vader is niet aanspreekbaar en erg kwaad als ik iets zeg over medicijnen.

  Reageren
  1. Annemiek

   @Leonoor Bedankt voor het delen van jouw verhalen. Ik ben ook bekend met de andere dames die je noemt. Zij zetten zich ook in voor meer transparantie en betere informatie rondom vaccins. Dat kunnen we wel gebruiken en hier hebben ouders ook recht op.
   De verhalen die je deelt uit de praktijk vind ik ook belangrijk. Zoveel vaccinatieschade halen het niet tot aan het meldsysteem van het LAREB. Ouders worden ontmoedigt. Voor er ook maar 1 onderzoek is gedaan, wordt al uitgesloten dat het vaccinatieschade kan zijn. Dit heeft ook te maken met de voorlichting aan artsen. De meeste lijken er blind op te vertrouwen dat er koorts kan ontstaan en misschien een rode plek, maar meer dan dat is vrijwel niet mogelijk. Dit desondanks wat er in de bijsluiters vermeld staat.

   Reageren
 3. Leonoor

  in het nieuws RTL Late Night geweest een moeder Pauline Bijster, moeder van vier kinderen die twijfelt of ze haar vierde kind wel wil laten vaccineren en op haar blog zoveel kritiek kreeg dat ze het artikel heeft weggehaald. Heel erg dat mensen zo geïntimeerd worden. Gelukkig zijn er menen die een brief hebben geschreven dat ze het erg vinden dat niemand voor haar is opgekomen.

  Reageren
 4. Pepijn van Erp

  In het verwijderderde stuk van het RIVM wordt voor die mogelijke verstorende werking van het evenwicht binnen het immuunsysteem door de 'hulpstof' ALUM verwezen naar die studie van Speidel et al. uit 1997 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9341785).
  Als ik het goed begrijp gaat die studie om muizen en werd er gewerkt met vaccins die gebaseerd waren op virusmateriaal dat onschadelijk is gemaakt door verhitting( 'heat-denatured protein antigens'). Kun jij uitleggen in hoeverre dat relevant is voor de vaccins in het RVP?

  Reageren
 5. Pepijn van Erp

  @Annemiek Als ik het artikel lees, kan ik niet anders concluderen dat 'kan mogelijk' als een zeer hypothetische mogelijkheid gezien moet worden. Waarom het RIVM het artikel aanhaalt zonder verdere duiding is merkwaardig, maar misschien hebben ze het daarom ook niet langer op de huidige site van het nationaal kompas staan. Jij voert het hier dus alleen op, omdat het op de RIVM stond en hebt er geen eigen mening over?

  Reageren
  1. Annemiek

   Bedankt voor je input, Pepijn. Ik heb me zelf erg lang in aluminium verdiept. Ik dacht dat het makkelijk zou zijn om antwoord te krijgen op de vragen die nodig zijn om de veiligheid te kunnen bepalen:
   - Wat is de veilige waarde van aluminium voor injectie per KG lichaamsgewicht?
   - Hoeveel zit er in een vaccin? (dit is overigens makkelijk uit te vinden via de RIVM site)
   - Hoeveel zit er in het totale RVP? (aangezien aluminium zich deels opstapelt in het lichaam)
   Als ik die informatie had, dan kon ik rekenen en een keuze maken. Ik kwam erachter dat info over de veilige drempelwaarde voor geïnjecteerde aluminium niet verkrijgbaar is bij het RIVM of bij mijn huisarts of bij het CB. De onderzoeken die ik kreeg waren op volwassen gedaan en alleen voor orale inname. Op mijn vraag hoe dit dan vertaald wordt naar baby's en intramusculaire injectie, was helaas geen antwoord. Helemaal omdat aluminium uitgescheiden wordt door de nieren en bij baby's is de nierfunctie niet vergelijkbaar met die van volwassenen. Ook blijf ik het heel verdacht en zelfs misleidend vinden dat het RIVM met orale waarden komt. Een wetenschappelijk instituut hoort het verschil te kennen tussen orale inname waarbij de opname in het bloed >1% is en intramusculaire injectie, waarbij de opname 100% is. Hier nog een wat duidelijker onderzoek over injecteerbare aluminium op muizen die het amerikaanse RVP kregen en daarna motorische achterstanden en motorische neuronen degeneratie hadden.
   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819810/
   Verder is nefroloog (nierarts) Suzanne Humphries hier ook ingedoken. Mocht je interesse hebben: zij gaat hier zeer specifiek op in. Zij neemt mee in haar onderzoek dat baby's een andere nierfunctie hebben dan volwassenen, etc. Zeer doorwrocht onderzoek.
   https://vaccineimpact.com/2015/aluminum-is-toxic-to-all-life-forms-so-why-is-it-used-in-vaccines/

   Reageren
 6. Janine

  Wel of niet vaccineren blijft een lastige keuze. Onze zoon heb ik 8 jaar geleden wel laten inenten voor de DKTP (achteraf erg veel spijt van gehad, maar ik wist toen niet beter), maar inmiddels heb ik me er veel meer in verdiept en onze dochter van 2,5 (nog) niet ingeënt. Onze zoon is na alle vaccinaties van de DKTP erg ziek geweest (alle keren een ruime week) en mede daarom heb ik hem niet ingeënt voor de BMR (meestal zijn de bijwerkingen daarvan nog erger).
  En ook al sta ik wel achter mijn beslissing om onze dochter helemaal niet in te enten, tussendoor komt de twijfel weer om de hoek kijken. Er komen steeds meer buitenlanders naar Nederland en wat voor een enge ziektes dragen hun misschien bij zich? Ik moet er niet aan denken dat ze polio o.i.d. krijgt. Maar aan de andere kant ... onze buurjongen ging dit jaar backpacken in Azië en moest alle vaccinaties opnieuw halen, omdat ze verjaard waren.
  Onze zoon krijgt als hij 9 wordt een herhalingsoproep, maar of we er aan mee doen, ik weet het niet. De kans is klein.
  Wat betreft onze dochter, ik heb ook wel gedacht om haar enkele losse vaccinaties te laten geven, maar welke? Heb jij hier toevallig ervaring mee? En welke zijn het meest noodzakelijk?

  Reageren
 7. Fred

  Ja hier ook kritische vragen gesteld aan de huisarts, consultatiebureau, apotheker en aan andere artsen. Nooit antwoorden gekregen. Onze dochter van 4,5 is constant verkouden of met griep na de vaccinaties. Volgens mij komt dat als leek zijnde doordat haar immuunsysteem is verstoord door de vaccinaties wat dan ook blijkt te kloppen zo te lezen. Overal krijg je te horen ja, ze steken elkaar aan op school. Onze dochter was nog niet op school en toen begon het "feest" al. En als je kritiek hebt op de vaccinatie religie dan wordt je verguisd uitgescholden en voor gek verklaart, zelfs door je eigen familie. Terwijl het enige wat ik deed was kritische vragen stellen over aluminium, kwik, niercellen van apen, omdat ik gewoon wilde weten of dat waar is omdat het om de gezondheid van je kind gaat. Ze kunnen ook nee zeggen als het niet waar is.
  Het consultatie bureau moet je het volledige verhaal vertellen. Dat ze vergif in je kind inspuiten en dat ze niet weten wat dat op de korte of lange termijn in een lichaam doet. Ik heb het consultatiebureau als zeer hypocriet ervaren. Zogenaamd alles voor de gezondheid van je kind maar ik betwijfel dat.

  Reageren
 8. Rianne

  Hoi Annemiek, ten eerste wat goed dat je je er zo in hebt verdiept. Het is een onderwerp wat mij ook aan het denken zet. Ook voor mij voelde het niet goed om zo vroeg en zo veel coctails in korte tijd in mijn dochter te laten prikken. Vooral vanwege de hulpstoffen. Ik heb ervoor gekozen om haar in ieder geval de eerste 2 jaar niet te vaccineren volgens het RIVM. Ik heb gekozen om haar homeopatisch te beschermen. Ben jij hier bekend mee? Ik heb begrepen dat ouders in Australie de keus hebben om het via het reguliere programma te doen of homeopatisch. Misschien goed om hier in Nederland ook meer kenbaarheid aan te geven? Ik vind wel dat je je kind moet beschermen, maar wel op een veilige manier.

  Reageren
  1. Moedermetvragen.nl

   Hoi Rianne, altijd fijn om te horen dat ook andere ouders zich erin verdiept hebben. Jullie gaan dus uistellen. Ik denk dat elke kilo lichaamsgewicht die erbij komt meegenomen is. En op deze manier krijgen de organen waarmee de toxische stoffen afgevoerd worden, zoals de nieren, darmen en lever, meer kans om zich te ontwikkelen.
   Ik ben bekend met homeopatische profylaxe. Ik wist niet dat dit in Australie een keuze was. Bij homeopatische profylaxe gebruiken ze een verdunning van de ziekte. Zelf ben ik nog aan het aftasten wat ik hiervan vind. Aan de ene kant was ik sceptisch, omdat er geen onderzoeken bestaan die de werking van homeopathie bewijzen, aan de andere kant zag ik hele positieve foto's en reakties van kinderen die ontstoord werden. Er waren daadwerkelijk allerlei ontgiftingsreacties te zien bij kinderen die ontstoord werden: ze kregen ineens rode vlekken, veel zweten, heftige buien en daarna vaak meer kalmte en rust dan voor het ontstoren.
   Mijn insteek is om mijn kind te beschermen door het immuunsysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren door voldoende zonlicht, zoveel mogelijk bio eten, veel buiten en bewegen, etc.
   Een mens draagt ca. 2,5 kilo! aan bacteriën bij zich. De meeste hiervan zijn goed en werken bijv als probiotica in de darmen en in het keelslijmvlies, maar ook een deel hiervan is ziekteverwekkend. Dit draagt iedereen bij zich. Toch wordt niet iedereen ziek. Als je afweer maar goed is. Zo ken ik een meisje dat perse naast haar zusje met kinkhoest wilde slapen. Zij kreeg het niet. Het is dus niet alleen de aanwezigheid van de bacterie die je ziek maakt, maar vooral je afweer.

   Reageren
 9. T

  Bedankt voor je inzet en het delen!
  Het zou heerlijk zijn 1 prik en alle problemen zijn verdwenen maar zo werkt het niet. Vaccinaties hebben bijwerkingen en de effecten daar kies je niet altijd voor om je kind aan bloot te stellen. Het is complexe materie en ik wil een weloverwogen keus maken die nu eigenlijk niet te doen is. En alle veroordelingen helpen niet mee. Ook de media zorgt niet voor een open dialoog.

  Reageren
 10. Pingback: Vaccinatieschade / Prikpech | Pearltrees

 11. Pingback: Meeeeer..... | Pearltrees

 12. Pingback: Vaccinatieschade en meer | Pearltrees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *